sobota, 28 czerwca 2014

Omlet biszkoptowy

Uwielbiam wszelkiego rodzaju omlety: na słodko, wytrawnie, w biszkopcie, w jajku - nieistotne, najważniejsza jest wkładka. Tym razem na patelnię wzięłam omlet biszkoptowy, idealne rozwiązanie na śniadanie, gdyż bardzo syci i smakuje... nieziemsko, w dodatku można do woli modyfikować, w zależności od tego, co mamy w lodówce. Przepis podpatrzony u Beaty.


Składniki:

- 1 jajko
- 30g mąki pełnoziarnistej
- 5g kakao
- słodzidło (u mnie ksynitol)
- serek (u mnie Bieluch Lekki)
- 30g truskawek
- 10g zmielonych orzechów laskowych

Białko ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtko, cukier oraz mąkę. Miksujemy tak długo, aż masa będzie gładka. Patelnie przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą i wylewamy naszą masę na dobre rozgrzaną patelnie. Ja dodatkowo przykryłam patelnię, by biszkopt dobrze się ściął, a jednocześnie nie przypalił. Jak zauważymy, że boki ładnie się zarumieniły, delikatnie szpatułką podważamy omlet i przewracamy na drugą stronę bez przykrywania pokrywką.
Trzeba pilnować żeby omlet się nie przypalił.
Gotowy przekładamy na talerz, połowę smarujemy serkiem i układamy pokrojone w plasterki truskawki. Składamy omlet, a górę posypujemy zmielonymi orzechami laskowymi. Smacznego!

Wartości odżywcze:
Wartość energetyczna: ok 440 kcal
Białko: ok 17,5 g
Tłuszcz: ok 5,21 g
Węglowodany: ok 28,43 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz