poniedziałek, 30 czerwca 2014

Dietetyczne kluski na parze z mąki pełnoziarnistej

Mogłabym rzec: smak dzieciństwa. Pamiętam, jak dziś: gdy przychodził sezon jagodowy wyczekiwaliśmy kiedy mama zrobi kluski na parze. Strasznie się stęskniłam za tym smakiem i postanowiłam go troszkę odtworzyć albo przynajmniej spróbować. Oczywiście wersja odtłuszczona, dietetyczna no i na mące pełnoziarnistej.


Składniki:

- 240g mleka (u mnie 3,2%)
- 25g świeżych drożdży
- 300g mąki pełnoziarnistej
- 20g mąki kukurydzianej
- 5g cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki wody

Do ciepłego (ale niegorącego) mleka dodać pokruszone drożdże, cukier oraz jedną łyżkę (z tych 300g) mąki pełnoziarnistej. Wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok 20-30 min). W dużej misce łączymy mąkę kukurydzianą oraz wodę, następnie dodajemy pozostałą część przesianej mąki pełnoziarnistej oraz wyrośnięte drożdże i olej. Wszystko mieszamy, wyrabiamy ciasto na gładko, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto gdy już podwoi swoją objętość wykładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy je na grubość ok 2 cm. Za pomocą dużej filiżanki lub miseczki wykrawamy koła, nadziewamy jagodami bądź czym kto woli, zalepiamy, formujemy w dłoniach kulkę i odstawiamy na ściereczkę. Przykrywamy drugą ściereczką i zostawimy do wyrośnięcia. Z podanych wyżej proporcji wyszło mi 12 klusek.
Kluski gotujemy na parze przez ok 8 min. Moja mama zawsze jeszcze przypiekała kluski na suchej patelni dzięki czemu były puszyste a zarazem lekko chrupiące. Spróbujcie położyć kluskę na suchej patelni na ok 1-2 min, aż lekko się nie przyrumieni (z obydwu stron).
Pychota! Smacznego.

Wartości odżywcze*:
Wartość energetyczna: ok 115,8 kcal
Białko: ok 4,5 g
Tłuszcz: ok 9 g
Węglowodany: ok 20 g

______
* dla 1 kluski z podanych wyżej proporcji przy podziale na 12 części

1 komentarz: