piątek, 6 czerwca 2014

Niskokaloryczne ciasteczka otrębowo-cynamonowe

Pyszne, a zarazem proste i szybie w wykonaniu ciasteczka. Idealnie się sprawdzają w podróży gdyż bardzo sycą, przy czym są niskokaloryczne (nie powiem, że dietetyczne).


Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 200 g chudego twarogu
- cynamon, gałka muszkatołowa, imbir
- 1 łyżeczka odtłuszczonego kakao (gorzkiego)
- słodzidło (u mnie słodzik - NIE ASPARTAN!!!)
- można dodać: rodzynki, żurawinę, orzechy, migdały, itp...

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i za pomocą widelca rozdrobnić, wymieszać. Odstawić na 5 min. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżonymi rękoma formować małe kuleczki i delikatnie spłaszczać. Układać na papierze. Piec w temp. 200 st C przez ok 25 min. Studzić na kratce.

Mnie z podanych proporcji wyszło 12 ciasteczek, kaloryczność jednego ciasteczka (bez dodatków typu: żurawina, orzechy) to ok,  44 kcal.

Wartości odżywcze dla 1 ciasteczka:
Wartość energetyczna: 44 kcal
Białko: 5,3 g
Tłuszcz: 1,3 g
Węglowodany: 2,8 g

2 komentarze:

  1. widząc takie pyszności, człowiek od razu robi się głodny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można zamiast słodzika dodać miód, melasę lub cukier trzcinowy. Jak tak w jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń