wtorek, 10 czerwca 2014

Kuskus na słodko

Znalazłam fajny przepis i stwierdziłam: zrobię na śniadanko :) Drugi raz w życiu jem kuskus, za pierwszym podejściem średnio mi smakował, miałam nadzieję, że tym razem będzie inaczej... i było.
Tylko proporcje z tego przepisu jakieś taki dziwne. Myślałam, że zmieści się to w jakimś pucharku albo w kieliszku do czerwonego wina (żeby było ładnie i żeby oczy miały swoją ucztę) a okazało się, że produktu było tak mało, że musiałam przełożyć do koniakówki. Nieważne, liczy się to, że było smaczne.
Zdjęcie bez rewelacji, bo robione telefonem (w końcu 6 rano była).


Składniki:
- kasza kuskus 20g
- miód 6g
- kiwi 75g
- pomarańcza 100g
- granat 17g

Kaszę zalać wrzątkiem ok 0,5 cm nad poziomem kaszki, poczekać aż napęcznieje i dodać miód. Kiwi i pomarańczę zblendować i układać warstwami: kaszka - kiwi - kaszka - pomarańcza - granat.
Ja zrobiłam na wieczór i jadłam rano po wyciągnięciu z lodówki - pychotka. Jednak na drugi raz dałabym trochę więcej tej kaszki :)

Wartości odżywcze:
Wartość energetyczna: ok 195 kcal
Białko: ok 4,5 g
Tłuszcz: ok 1 g
Węglowodany: ok 45,2 g

2 komentarze:

  1. Maluteńka ta porcja...ja bym się nie najadła. Polecam kuskus z bananem i prażonym słonecznikiem :)

    OdpowiedzUsuń