Składniki:
- 50 g truskawkek
- 1 kurze białko
- 2 łyżki serka homogenizowanego
- słodzidło (u mnie słodzik)
- 1 kostka gorzkiej czekolady
- *można dodać aromat śmietankowy, jak ktoś lubi
Białko ubić na sztywno razem ze słodzidłem, dodać serek homogenizowany i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Truskawki pokroić w ćwiartki, ułożyć w pucharku, nałożyć bitą śmietaną, a czekoladę zetrzeć na tarce i posypać deserek.
Niestety białko ma to do siebie, że gdy dłużej poleży robi się z niego woda, więc tak przygotowany deserek trzeba zjeść zaraz po przygotowaniu. Inaczej bita śmietana się po prostu rozpłynie.
Wartości odżywcze:
Wartość energetyczna: 93 kcal
Białko: 9,05 g
Tłuszcz: 2,2 g
Węglowodany: 9,8 g
O takim fajnym sposobie na ''bitą śmietanę'' nie słyszałam! Brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuń