wtorek, 17 czerwca 2014

Sałatka z tofu

Kilka dni temu miałam okazję pierwszy raz skosztować tofu i muszę przyznać, że całkiem smaczne. Może serca mego nie podbiło ale do sałatki pasuje idealnie. Skusiłam się na nie, bo bardzo ładnie wyglądało na zdjęciu u Pauliny.


Składniki:

- mix sałat
- 1 pomidor
- 3 łyżki zielonego groszku (mrożonego)
- 1 łyżeczka sezamu
- 90 g tofu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
-  1 łyżeczka miodu
- czosnek
- sól morska
- pieprz

Z oleju rzepakowego, musztardy, miodu, przeciśniętego czosnku oraz pieprzu i soli utworzyć marynatę do której wrzucić pokrojone w kostkę tofu. Marynować ok 2-3 godz, wiadomo im dłużej tym lepiej. Piekarnik nagrzać do 190 st C, tofu wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać przez ok 20 min, w połowie pieczenia obrócić tofu na drugą stronę.
Na dużym półmisku ułożyć mix sałat, pomidora pokrojonego w kostkę oraz ugotowany groszek. Dołożyć tofu i całość posypać uprażonym sezamem.

Wartości odżywcze:
Wartość energetyczna: ok 220 kcal
Białko: ok 14,5 g
Tłuszcz: ok 18,9 g
Węglowodany: ok 11,8 g

1 komentarz: