Składniki:
- mix sałat
- 1 pomidor
- 3 łyżki zielonego groszku (mrożonego)
- 1 łyżeczka sezamu
- 90 g tofu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- czosnek
- sól morska
- pieprz
Z oleju rzepakowego, musztardy, miodu, przeciśniętego czosnku oraz pieprzu i soli utworzyć marynatę do której wrzucić pokrojone w kostkę tofu. Marynować ok 2-3 godz, wiadomo im dłużej tym lepiej. Piekarnik nagrzać do 190 st C, tofu wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać przez ok 20 min, w połowie pieczenia obrócić tofu na drugą stronę.
Na dużym półmisku ułożyć mix sałat, pomidora pokrojonego w kostkę oraz ugotowany groszek. Dołożyć tofu i całość posypać uprażonym sezamem.
Wartości odżywcze:
Wartość energetyczna: ok 220 kcal
Białko: ok 14,5 g
Tłuszcz: ok 18,9 g
Węglowodany: ok 11,8 g
Kocham tofu na wytrawnie ;)
OdpowiedzUsuń